Tower of London i London

Tower of London
Strax intill Tower Bridge ligger Tower of London - officiellt Her Majesty's Royal Palace and Fortress - vilket är en medeltida borg som ligger vid Themsens norra strand i London.

Turister kan här hyra ljudupptagningar och CD-spelare och vandra omkring och lyssna på historierna om byggnaderna och skåda kronjuvelerna.

Detta är en väldigt populär attraktion bland turister och under stora delar av turistsäsongen kan köerna ringla sig långa. Därför kan det vara bra att köpa biljett i förväg för att undvika köande.
Läs mer/boka biljetter till Tower of London här >>

Vilhelm Erövraren började bygga Towern år 1066 åt normanderna där de skulle kunna känna sig trygga om anglosaxarna skulle göra uppror. Towern agerade som fästning för normanderna och ett fängelse för deras fiender.

White Tower är den äldsta byggnaden i Towern och den påbörjades omkring 1078 och färdigställdes troligtvis omkring 1097. Tornet byggdes då som bostad åt kungen.

Towern har i flera omgångar byggts till och restaurerats då nya byggnader, vallgravar och murar har tillkommit efterhand.

Towern har även använts för avrättningar och tortyr, som vapenhus, skattkammare, vapenarsenal, zoo, myntslageri, observatorium, och sedan 1303 den plats där de brittiska kronjuvelerna förvaras.

Under första världskriget kom Towern att på nytt användas som fängelse. Elva tyska spioner avrättades genom arkebusering. Några av dem sköts i vallgraven medan andra sköts på den lilla skyttebana som uppförts för att soldaterna skulle kunna öva.

Under andra världskriget blev Towern ett uppsamlingscentrum för krigsfångar. Cirka 180 fångar spärrades in på Towern för att senare flyttas till krigsfångläger i norra England. Den sista avrättningen på Towern utfördes 1941 och de sista fångarna lämnade Towern under 1952.

Towern drabbades av omfattande skador av bombningarna under andra världskriget och stängdes för allmänheten fram till 1946 då det restaurerades.

Towern är välkänt för sin vaktstyrka, Yeomen Warders, mer kända under namnet Beefeaters. Den ursprungliga funktionen för dessa vakter var att agera fångvaktare och livvakter. Idag har Yeoman Wardens endast ceremoniella uppgifter och fungerar mest som turistguider. Det är pensionerade officerare från armén och marinen som blir erbjudna platserna och det anses vara en ära att få ett sådant erbjudande.

Enligt gammal tradition ska det finnas minst sex korpar på Towern. Enligt legenden så kommer White Tower, monarkien och riket att falla om korparna lämnar Towern. Under andra världskriget dog alla korparna utom en av chock under bombräderna. Då Towern öppnade på nytt 1946 såg man till att ha sex korpar på plats. Numera finns det åtta korpar som alla är namngivna och som blivit vingklippta för att hindra dem att flyga iväg. När korparna dör gravsätts de på området och namnet sätts upp på en skylt vid graven.

Kronjuvelerna har funnits i Towern sedan 1303 förutom när de blev stulna av Thomas Blood efter att han bundit och satt munkavle på väktaren. För många av Towerns besökare är höjdpunkten att få beskåda kronjuvelerna vilket leder till långa köer. För att hantera många besökare får dessa stå på ett rullband som sakta kör förbi regalierna.

Towern upptogs på UNESCO:s världsarvslista 1988.

Hotell nära Tower of London >>