Snabbfakta London

Land: England
Språk: Engelska
Invånare: ca 7.8 miljoner
Medlem EU: Ja
Valuta: Pund

Fakta om London

London är huvudstaden i Storbritannien och i riksdelen England. Staden ligger i den sydöstra delen av Storbritannien.

Staden grundades som huvudstad i den romerska provinsen Britannia och var hamnstad vid floden Themsen som rinner genom staden och delar den i nord-sydlig riktning.

London är Europas största metropol med över 7,8 miljoner invånare (inklusive förorter cirka 14 miljoner invånare) och inklusive närbelägna orter omfattar Londonregionen en yta på ca 16 200 kvadratkilometer.

Storlondon är ett administrativt storstadsområde som är indelat i 32 stadsdelar med hög grad av självstyre.

Londonborna har sitt ursprung från flera olika delar av världen och ungefär 22 procent av Londons befolkning är född utanför EU. Staden har fler internationella besökare än någon annan stad i världen och flygplatsen Heathrow är världens mest använda flygplats av internationella passagerare.

London har historiskt haft ett stort inflytande på bland annat kultur, utbildning, mode, underhållnng, finans, handel och politik både nationellt och internationellt. Än idag ses London, tillsammans med New York, som världens viktigaste finanscentra med 480 utländska banker baserade i staden och över 100 av de 500 största företagen i Europa har sitt huvudkontor i London. Finansverksamheten utgör stadens största industri med fler än 300 000 anställda.

Staden har flera anrika museum, bibliotek, teatrar och liknande kulturcentra som förvaltar ett kulturarv från både Storbritannien och övriga världen.

London har ett maritimt klimat med ganska liten temperaturskillnad mellan de olika årstiderna. Somrarna är oftast varma med temperaturer sommartid på cirka 20–22 °C under dagarna och 12–14 °C på nätterna. Under vintrarna kan det bli kyligt med temperaturer på omkring 2–8 °C. Snöfall i London är inte så vanligt men inträffar ändå någon gång varje år.

London är en idrottsstad som framförallt förknippas med fotboll då det finns ett flertal framgångsrika fotbollsklubbar i staden. Men även rugby och cricket är stora idrotter i London. Vidare arrangeras ett av världens största maratonlopp i London, London maraton.

Turismen är en stor verksamhet i London och den sysselsätter cirka 350 000 fulltidstjänster och omsätter omring 15 miljarder pund. Efter Paris är London Europas mest besökta stad med cirka 15 miljoner internationella besökare per år och staden har 27 miljoner nattgäster per år.

År 2012 hölls OS i London och det var första gången som en stad har arrangerat tre olika Olympiader.