Houses of Parliament i London

Houses of Parliament i London
Palace of Westminster, även känt som Houses of Parliament eller Westminster Palace är den brittiska parlamentsbyggnaden i London. Parlamentet ligger längs Themsens västra strand och dess norra klocktorn är det berömda Big Ben.

Det första kungliga palatset byggdes på denna plats under 1200-talet och var det primära residenset för kungen av England tills en brand förstörde stora delar av det under 1512. Sedan dess har det engelska parlamentet huserat i byggnaderna.

Under 1834 eldhärjades det återuppbyggda palatset och ödelades ännu mer än vid den förra eldsvådan. Westminster Hall var en del som klarade denna eldsvåda och denna sal är idag den äldsta delen i palatset och är 88 meter i längd och 21 meter i bredd. Westminster Hall var den största salen i Europa när den byggdes och har bland annat använts för rättegångar och ceremoniella tillfällen såsom kungakröningar med mera.

De förnämsta rummen är överhusets och underhusets salar. I mitten ligger det åttkantiga Central Hall, som är 18 meter i diameter och 23 meter i höjd. Över denna hall reser sig ett åttkantigt torn i byggnadens centrum.

Hotell nära Houses of Parliament >>