Snabbfakta London

Land: England
Språk: Engelska
Invånare: ca 7.8 miljoner
Medlem EU: Ja
Valuta: Pund

London tips

Valuta
Pund (GBP). Se kurs här >>

Priser
Prisnivån i London har i regel överlag varit betydligt högre jämfört med de svenska priserna. Men pundet har på senare tid tappat en hel del i värde vilket gjort det betydligt mer prisvärt att besöka London på senare tid. Kontrollera pundets kurs innan ni åker! En öl kostar runt tre pund på puben, en lunch tre pund och uppåt.

Språk
Engelska är språket som alla använder. Men det sägs att det talas mer än 250 språk i London med tanke på dess internationella inslag.

Dricks
Vanligtvis inräknat i priset på restauranger, i så fall (10%) behövs ingen dricks. Taxichaufförer bör få tio procent i dricks.

Öppettider
Oftast vardagar kl. 8.30 till 17.30, samt lördag förmiddag. Gäller i regel också post och bank.

Helgdagar
Följande dagar är helgdagar i England, nyårsdagen, långfredag, annandag påsk, juldagen, annandag jul och nyårsafton.

Pass
Det behövs inget visum för att besöka England, men däremot giltigt pass då England är medlem i Europeiska Unionen.

Sjukvård
Du har rätt som svensk medborgare att få akutvård i England, men kom ihåg att ta med det blå sjukvårdsplastkortet som gäller inom EU.

Telenummer
Englands landsnummer är +44. Riktnummer London 020. Vid akutfall ring larmnummer 999.

El
Elnätet ger 230 V/50 Hz, precis som i Sverige. Men tänk på att de har trebenade kontakter. Du behöver alltså en adapter för att kunna använda telefonladdare och andra elektriska apparater.

Tidsskillnad
England ligger en timme efter Sverige.


Dricksvatten
Kranvattnet i London är drickbart.

Mobil
Mobiltelefonnätet är väl utbyggt. Men det kan vara dyrt att använda sig av det. Kolla med din operatör vad som gäller. Ofta är ett lokalt kontantkort det billigaste alternativet. I telefonkioskerna kan man vanligen betala med såväl mynt som telefon- och betalkort.

Rökning
Rökning är förbjuden på de flesta allmänna platser och bussar, spårvagnar, biosalonger, affärer, klubbar, restauranger och pubar. Var noga med att kontrollera hur det är där du befinner dig.

Svenska Ambassaden
11 Montagu Place;
LONDON WIH 2 AL STORBRITANNIEN
fax: +44 20 7724 4174