Fotboll i London

Många svenskar som turistar i London passar på att gå på en fotbollsmatch i fotbollens hemland. Engelsk fotboll har alltid varit populär som TV-underhållning i Sverige och många svenskar är uppväxta med denna fotbollstradition.

Fotbollen är en djupt rotad kultur i England och deras bästa klubblag tillhör alltid de bästa i Europa. De flesta britter är fanatiska fotbollsfantaster och arenorna är ofta utsålda veckor i förväg. Därför är det oftast ett måste att köpa biljett i förväg om man vill gå på fotboll i London.

Barclays Premier League är Englands högsta liga inom fotboll. Ligan är världens mest bevakade liga och Premier League matcherna sänds direkt i flera länder i världen. Varje lag i ligan spelar 38 matcher per säsong, vilket totalt blir 380 matcher i hela ligan.

Säkerheten kring den engelska fotbollen har stärkts rejält under senare år och det är sällan som det uppstår stök eller bråk i samband med matcher numera, vilket gör det betydligt gästvänligare för oss turister.

Lördagseftermiddagar har ofta varit den huvudsakliga speltiden för fotbollen i England med traditionell uppladdning med pubsamlingar innan match. På senare tid har dock TV-avtal gjort att matchdagarna spridits ut på fler tider och dagar under veckan. Så oavsett vilka veckodagar du befinner dig i staden så kan det finnas möjlighet att uppleva en fotbollsmatch på plats i London.

Den som vill ha ännu mera spänning kan testa att satsa på fotboll online med https://www.unibet.se/betting, där hittas de senaste oddsen, statistiken och spelguiderna. Då går det att njuta av adrenalinkicken från hotellrummet.

London har ett flertal klubblag som spelar i Premier League (högsta ligan i England) och biljettpriserna och tillgängligheten varierar mellan de olika klubbarna. Biljettpriserna är väsentligt mycket högre i England än i Sverige. Arenorna ligger inte centralt i London utan det krävs en tur i tunnelbana eller buss för att transportera sig till dessa.

Arsenal byggde en ny arena, Emirates Stadium, som stod klar under år 2006. Arenan tar 60 356 åskådare och kostade nära 5 miljarder kronor att bygga. Det går att besöka denna arena och ta en rundtur i de innersta delarna och få uppleva bland annat omklädningsrummet samt gå i spelartunneln. Det går att förköpa biljetter till rundtur i Emirates Stadium här. Tottenhams Hotspur stadion är Londons nyaste stadion som invigdes år 2019 och den är dessutom Londons största klubbarena, rundtur till Tottenham Hotspur Stadium.

De största och mest kända fotbollsklubbarna i London är:
Arsenal - https://www.arsenal.com/home
Chelsea - https://www.chelseafc.com/
Tottenham - https://www.tottenhamhotspur.com/
Fulham - https://www.fulhamfc.com/home.aspx
West Ham - https://www.whufc.com/

Det går även att besöka Englands nationalarena för fotboll, Wembley, genom en guidad rundtur på arenan .