The Shard i London

The Shard (Shard London Bridge) är en 310 meter hög skyskrapa i London som invigdes år 2012. Byggnaden är Storbritanniens högsta byggnad och även en av Europas högsta byggnader.

Skyskrapan ligger i stadsdelen Southwark invid Themsens södra sida, strax intill stationen London Brigde. Tidigare stod här en byggnad som kallades för Southwark Towers vilket var en 26 våningar hög byggnad som sträckte sig 100 meter upp i luften. Denna byggande revs år 2007 och the Shard kunde börja byggas under 2009.

The Shard stod färdig år 2012 och består av en 310 meter hög byggnad med 72 våningar, plus ytterligare 15 radiatorvåningar. Först var det tänkt att Shard London Bridge skulle bli Europas högsta byggnad, emellertid byggdes samtidigt Mercury City Tower i Moskva som också stod färdigt under 2012 med sina 338,8 meter.

Arkitekt till The Shard är italienaren Renzo Piano som säger sig ha hämtat sin inspiration ifrån en glasskärva då utsidan av byggnaden täcks av 11000 glaspaneler som skiftar i färg beroende på väderleken. Spiran på toppen av byggnaden påminner om masten till ett fartyg.

I byggnaden finns butiker, kontor, en restaurang och flera observationsdäck. Ett finns på våning 68 och från det på våning 69 går det att få en 360 graders panoramavy över London. På våning 72 finns ett utedäck för den som vågar ge sig ut på denna höjden, det påstås att detta ger en utsikt på upp till 65 kilometers avstånd. Här finns multimediadisplayer och utställningar som visar på Londons historia.

Det går att förköpa biljetter till The Shard här.