Sankt Paul katedralen i London

St Paul katedralen (St Paul's Cathedral) är en anglikansk katedral som ligger på toppen av Ludgate Hill, vilket är den högsta punkten i city of London. Katedralen är säte för biskopen av London.

Dagens katedral började byggas under slutet av 1600-talet och färdigställdes under 1700-talet och är den fjärde St Paul katedralen som alla byggts på samma plats. De tre tidigare har blivit raserade av olika anledningar, den senaste förstördes i den stora branden i London 1666. Arkitekt för den nuvarande byggnaden var Sir Christopher Wren.

Byggnaden är en av Londons mest kända byggnader och är 111 meter hög och var den högsta byggnaden i London fram till 1962. Katedralen är utformad som ett latinskt kors och är ca 139 meter lång och 30 meter bred med en rund yta i mitten där den väldiga kupolen bärs upp av åtta pelare.

Katedralen innehåller ett flertal kyrkklockor, bland annat Storbritanniens största kyrkklocka, Great Paul, som väger 17 ton.

Flera viktiga ceremonier har hållits i denna storslagna kyrka, bland annat begravningarna av Lord Nelson och Winston Churchill. Även om den kungliga familjen huvudsakligen använder Westminster Abbey som sin kyrka har St Pauls katedralen använts för bland annat bröllopet mellan Prins Charles och Lady Diana.

Inne i katedralen finns ett bibliotek, en krypta och ett flertal gallerier. Det mest kända galleriet är "Whispering Gallery" som ligger uppe i kupolen där man kan viska till varandra längs väggarna. Uppe från kupolen kan man få en fantastisk utsikt över London.

Här går det bra att förköpa biljetter till Sankt Paul katedralen.

Hotell nära Sankt Paul katedralen >>